Geen producten in de winkelwagen.
Hoe ouder je hond wordt, hoe meer zorg en ondersteuning hij nodig zal hebben. Je hond kan bijvoorbeeld last krijgen van zijn gewrichten of gebits- of hartproblemen krijgen. Als gevolg van de toenemende kwaaltjes van een ouder wordende hond, kan de activiteit verminderen en zelfs zijn gedrag veranderen. Het is belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt, zodat je hem kunt gaan ondersteunen wanneer dat nodig is. In deze blog vertellen we je wat veel voorkomende ouderdomskwaaltjes van honden zijn én geven we je 7 tips om je hond hierbij te ondersteunen.
Je hond begint wat grijs te worden rond zijn snuit en het valt je op dat hij wat minder actief is dan voorheen. Maar vanaf wanneer is een hond nou echt een senior? Er wordt soms gezegd dat een hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren. Dit is echter niet helemaal correct, aangezien een hond relatief veel sneller volwassenheid bereikt dan een mens. Bovendien verschilt het per ras en grootte hoe oud honden worden en dus ook wanneer een hond ‘senior’ genoemd kan worden. Zo worden grotere honden over het algemeen minder oud dan kleinere honden, dus zullen zij ook eerder ouderdomskwaaltjes vertonen. De gemiddelde leeftijd waarop je hond als senior kan worden gezien, is rond het 7e levensjaar.
Oudere honden krijgen, net zoals oudere mensen, last van ouderdomskwaaltjes. Lopen wordt lastiger en alles wordt wat stram en stijf. Stijfheid bij je hond laat hem ook moeilijker uit zijn mand komen in de ochtend en door pijntjes kan je hond minder zin hebben om te wandelen of spelen. 1 op de 5 honden krijgt daarbij last van artrose. Artrose is slijtage aan de gewrichten, wat pijn en stijfheid als gevolg heeft. Door verminderde activiteit, een tragere stofwisseling of minder eetlust kan het ook zijn dat je oudere hond aankomt of juist afvalt.
Vermoeidheid en hoesten zijn ouderdomskwaaltjes bij honden, maar kunnen ook tekenen zijn van een verminderde long- of hartfunctie. Drinkt jouw oudere hond vaker en/of moet hij vaak plassen? Dit kan wijzen op verschillende ziektes aan onder andere de nieren en lever. Raadpleeg daarom in deze gevallen altijd een dierenarts.
Als je hond ouder wordt kan hij zich bovendien ook anders gaan gedragen. Je merkt hier in eerste instantie misschien niet zoveel van, maar het kan uiteindelijk veel frustratie opleveren. Angstig gedrag, agressie naar andere honden/eigenaren en onzindelijkheid zijn een aantal voorbeelden. Gedragsproblemen kunnen ontstaan doordat een senior hond zich minder vitaal voelt, maar het kan ook onderliggende oorzaken hebben zoals een ziekte of aandoening. Bij plotselinge gedragsveranderingen bij jouw hond is het dan ook altijd slim dit met een dierenarts te bespreken.
We willen allemaal dat onze hond zo fit mogelijk oud mag worden, maar wanneer je hond ouder wordt krijgt hij waarschijnlijk toch last van wat ouderdomskwaaltjes. Deze kwaaltjes horen nou eenmaal bij het ouder worden en zijn niet allemaal te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is je hond zo veel mogelijk ondersteunen.
Lange wandelingen en urenlang spelen in het park zit er misschien niet meer in. Maar om je hond energiek en gelukkig te houden is het van belang om hem wel in beweging te houden. Het komt wel eens voor dat eigenaren van honden minder gaan doen met hun senior hond omdat lopen moeilijker lijkt te gaan en de hond daardoor minder behoefte lijkt te hebben aan beweging. De gewrichten van de hond zijn misschien wat stijf, maar het bewegen houdt de gewrichten juist soepel! Maak dus, ook als je een oudere hond hebt, regelmatig tijd vrij voor een lekkere wandeling door het park of in het bos.
Het energieniveau van je oudere hond ligt lager en hij wordt misschien wat trager. Het is belangrijk om de beweging van jouw hond aan te passen aan zijn energiebehoefte. Om overbelasting van de gewrichten te vermijden, is het beter voor je oudere hond om meerdere keren per dag een klein blokje om te gaan in plaats van één grote wandeling te maken.
Ouder worden gaat gepaard met het hebben van minder energie. Een oudere hond slaapt meer, beweegt minder en kan door de daling in energie zijn lichaamstemperatuur wat minder goed op peil houden. Het zorgen voor goed comfort is daarom extra belangrijk voor een oudere hond. Zorg voor een warme slaapplaats, voldoende waterbakken, houd je hond warm wanneer het vriest en geef voldoende koeling bij warm weer.
Het kan zomaar dat je oudere hond stress krijgt van dingen waar hij eerder nooit last van gehad heeft. Oudere honden kunnen wat sneller angstig gedrag doordat de vitaliteit over het algemeen afneemt. Dit kan komen door dingen om je hond heen zoals vuurwerk, onweer, andere huisdieren, drukke kinderen of andere huisdieren. Probeer je hond gerust te stellen, en deze stress zo veel mogelijk te vermijden.
Door de afnemende vitaliteit van een ouder wordende hond, heeft je hond te maken met een verminderde weerstand. Door een lagere weerstand zijn oudere honden vatbaarder voor parasieten zoals vlooien, teken, mijten en wormen. Parasieten zijn erg vervelend voor je hond, en daarom is bij een oudere hond een structurele behandeling tegen parasieten essentieel.
Een goede gebitsverzorging is tijdens het hele leven van je hond erg belangrijk. Op oudere leeftijd komen er meer gebitsproblemen voor. Regelmatig de tanden van je hond poetsen, structurele gebitsreiniging door de dierenarts en het geven van brokken in plaats van blikvoer zijn preventieve behandelingen voor honden. Daarnaast kan je het gebit van je oudere hond ondersteunen met een supplement op basis van een speciaal type algen. Dit product draagt van nature bij aan gezond speeksel en ondersteunt zo de conditie van het tandvlees en een goede adem.
Naast een goede verzorging en voldoende beweging, kan je jouw oudere hond ook ondersteunen van binnenuit met kruiden en supplementen. Zo helpt duivelsklauw om je ouder wordende hond soepel te laten bewegen doordat het de gewrichten van je hond ondersteunt. Bovendien draagt duivelsklauw ook bij aan een goede spijsvertering. Een ander supplement dat zeer geschikt is voor oudere honden is Glucosamine-MSM. Glucosamine wordt in het lichaam aangemaakt en komt vooral terug in gewrichten, kraakbeen, pezen en gewrichtsvloeistof. Wanneer een hond ouder wordt, maakt hij steeds minder glucosamine aan, waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan. Glucosamine wordt vooral gebruikt wanneer een hond last heeft van stijve gewrichten en is daarom ideaal om jouw senior hond mee te ondersteunen.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!