Geen producten in de winkelwagen.
De feestdagen staan bij veel mensen in het teken van het binnenshuis gezellig maken en uitgebreid tafelen. Hoewel mensen dus meestal warme gevoelens hebben bij de decembermaand, is dat voor huisdieren niet altijd hetzelfde geval. De feestelijke decoratie en typische lekkernijen zijn namelijk lang niet allemaal zo onschuldig voor jouw trouwe viervoeter. Er zijn dan ook bepaalde dingen waar je op moet letten om de feestdagen veilig door te komen met je huisdier. Lees snel verder en houdt de feestdagen ook voor jouw hond feestelijk!
Bijna iedereen heeft in december wel een kerstboom in zijn huis staan. Hartstikke leuk en feestelijk natuurlijk, maar lang niet zo onschuldig als dat je misschien denkt. We zijn vaak wel bekend met het feit dat kerstbomen en katten niet goed samengaan. Vooral jonge katten zien de kerstballen als speelgoed en durven nog wel eens een sprong in de boom te wagen. Maar wist je dat ook honden en kerstbomen niet altijd een goede match zijn? Dit heeft te maken met een aantal factoren.
Heb jij een echte kerstboom in huis staan? Let er dan goed op dat je hond geen dennennaalden eet. De naalden van een kerstboom zijn namelijk giftig voor huisdieren en bovendien kunnen de scherpe naalden de darmwand doorboren. Let wanneer je de kerstboom in water hebt gezet ook goed op dat je hond geen slok drinkt van het water. Dit water bevat de sappen van de kerstboom en is hierdoor ook giftig.
Sommige mensen vinden het mooi om nepsneeuw in de boom te spuiten. Doe dit liever niet als je een hond in huis hebt die nog wel eens kan knabbelen aan de kerstboom. Nepsneeuw bevat kunststof en is dus giftig voor huisdieren.
Qua decoratie voor in de kerstboom is het belangrijk goed na te blijven denken. Glazen kerstballen kunnen (door bijvoorbeeld een heen en weer zwiepende staart) kapotvallen en je hond verwonden. Het echte gevaar is engelenhaar. Engelenhaar is een speciaal soort versiersel dat in de boom wordt opgehangen ter decoratie. Dit fijne versiersel is gemaakt van glasvezel en kan veel ernstige inwendige schade veroorzaken wanneer een dier dit opeet. Hang daarom liever geen engelenhaar in de boom wanneer er een huisdier rondloopt, of hang het alleen hoog.
Het spreekt misschien voor zich, maar het is toch belangrijk om tijdens de feestdagen extra stil te staan bij etenswaren die giftig zijn voor je hond. Let bijvoorbeeld op met chocoladekransjes. Chocolade is erg giftig voor honden en andere huisdieren. Hang daarom geen kerstkransjes van chocolade in de boom, maar kijk ook uit met kerstkransjes op tafel. Een hond kan een chocolaatje zo van tafel grissen en voor je het weet zit je tijdens eerste kerstdag bij de dierenarts.
Naast chocolade, zijn er nog veel andere lekkernijen die voor honden giftig zijn. Wist je bijvoorbeeld dat alcohol, champignons, druiven en rozijnen giftig zijn voor honden? Let dus op dat je jouw hond niet laat snoepen van de kerststol en geef geen hapje van een oliebol.
Voor veel mensen is kerst geen kerst zonder een huis vol feestelijke decoratie en versieringen. Enorm sfeervol en gezellig, maar sommige kerstversieringen kunnen gevaarlijk zijn voor je geliefde huisdier. Let daarom goed op de volgende dingen:
🎄 Kerststukjes bestaan meestal uit allerlei verschillende soorten takken, bessen en decoratiestukken. Bedenk je goed dat sommige takken en bessen erg giftig zijn voor honden wanneer ze deze opeten. Zo is de maretak, ook wel bekend als mistletoe, giftig voor honden. Ook hulst wordt vaak gebruikt in kerststukjes. Helaas zijn zowel de blaadjes als de besjes giftig en deze mogen dan ook niet gegeten worden.
🎄 Een plant die rond de feestdagen erg populair is, is de kerstster, ook wel bekend als poinsettia (Euphorbia pulcherrima). Deze rode of witte kamerplant is licht giftig voor huisdieren. Hoewel de symptomen meestal niet ernstig zijn, is het toch belangrijk goed op te letten wanneer je huisdieren hebt.
🎄 Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wees erg voorzichtig met huisdieren en brandende kaarsen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en laat daarom brandende kaarsen altijd buiten en bereik van huisdieren.
Helaas zijn veel hondeneigenaren bekend met vuurwerkangst bij hun hond. De harde knallen, felle lichtflitsen en de geur van buskruit is een recept voor angst die vaak al weken voor oud en nieuw begint. Plan de momenten waarop je jouw hond uitlaat tactisch in op oudejaarsdag en creëer thuis een veilige plek voor je hond om te schuilen. Ondersteun je hond eventueel van binnenuit met Kalm & Relax. Dit is een rustgevend supplement wat bestaat uit twee verschillende soorten magnesium, passiebloem en L-Tryptofaan. Meer tips om vuurwerkangst bij honden te verminderen lees je in onze blog: vuurwerkangst bij honden.
Stiekem hopen we elk jaar natuurlijk op een witte kerst. Hoewel het vaak bij hopen blijft, is de kans groot dat het rond de feestdagen wel behoorlijk koud is. Met de koudere temperaturen komt ijzel en wanneer het buiten glad is, gaat er gestrooid worden met strooizout. Fijn als je de weg op moet, minder fijn voor je hond tijdens wandelingen.
Honden kunnen namelijk flink last krijgen van strooizout. Door het hoge zoutgehalte worden de voetzolen van een hond geïrriteerd en kunnen uiteindelijk wondjes ontstaan. Om de voetzolen te beschermen, kan je ze voor de wandeling insmeren met bijvoorbeeld vaseline. Spoel na een wandeling de pootjes van je hond goed af met lauw water en maak ze daarna droog. Zo voorkom je dat je hond het strooizout van zijn pootjes gaat aflikken. Het strooizout kan bij inname de maag irriteren en zorgen voor allerlei ernstige lichamelijke klachten. Let daarom ook op dat je hond niet het strooizout van de straat aflikt.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!