Geen producten in de winkelwagen.
Diarree bij je hond is een vervelend en helaas veel voorkomend kwaaltje. In de meeste gevallen is diarree een reactie van het lichaam van je hond om iets kwijt te raken wat dwars zit en uit het lichaam verwijderd moet worden. Denk hierbij aan een virus, bacterie of bedorven voedsel. Daarnaast is er ook een chronische vorm van diarree bij honden waar mogelijk een andere oorzaak achter zit. We vertellen je meer over de mogelijke oorzaken, leggen de verschillen uit tussen chronische en acute diarree én geven de gouden tip om jouw hond van diarree af te helpen.
Diarree kan verschillende oorzaken hebben bij een hond. De meest voorkomende oorzaak is een verandering in het voer. Veel honden hebben een relatief eenzijdig dieet, bestaande uit bijvoorbeeld één type brokken van een specifiek merk. Het maag-darmstelsel is dan volledig gewend aan de samenstelling van die brokken. Als je dan ineens wisselt van merk, kan het maag-darmstelsel van je hond hierop reageren met diarree als gevolg. Zorg daarom altijd voor een geleidelijke overgang wanneer je wisselt van voer. Dit kan je doen door bijvoorbeeld twee weken lang het oude en het nieuwe voer te mixen, waarbij je stapsgewijs steeds meer van de nieuwe brokken toevoegt. Naast de wisseling in voer, zijn er nog veel meer dingen die diarree kunnen veroorzaken bij je hond. Je kan hierin bovendien een onderscheid maken tussen acute en chronische diarree.
Een hond kan last hebben van twee soorten diarree: acute diarree of chronische diarree. Wanneer jouw hond last heeft van diarree, is het belangrijk om te weten met welke soort je te maken hebt. Zo kan je beter de oorzaak achterhalen en een passende oplossing vinden.
Er is sprake van acute diarree wanneer de diarree bij je hond niet langer aanhoudt dan ongeveer een week. Dit is dus, in tegenstelling tot chronische diarree, een korte periode. Acute diarree is in de meeste gevallen een natuurlijke reactie van het lichaam om iets uit te scheiden. Je kan hierbij denken aan de volgende oorzaken:
Wanneer de diarree bij je hond niet overgaat en de klachten aanhouden, spreek je van chronische diarree. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de diarree van korte duur is, maar vaker terugkomt (recidiverende diarree). In deze gevallen is het belangrijk om de oorzaak van de diarree te achterhalen en is het daarom raadzaam om jouw hond te laten onderzoeken bij de dierenarts. Door een uitgebreid lichamelijk onderzoek (denk aan een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en endoscopie) zal de dierenarts de oorzaak proberen te achterhalen en het probleem bij de oorzaak aanpakken.
Heeft jouw hond last van acute diarree? In veel gevallen gaat dit vanzelf over. Als de diarree wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel of een bacterie, zal dat het lichaam vanzelf passeren. Blijf je hond goed in de gaten houden en blijf kleine hoeveelheden voer en water aanbieden. Kies bij voorkeur voor droge brokken en vermijd rauw vlees om het infectierisico laag te houden. Soms worden er specifieke voedingsmiddelen aangeraden wanneer een hond aan de diarree zit, zoals rijst, kip of zelfs yoghurt of karnemelk. Dit zou licht verteerbaar zijn en zo een verlichtend effect hebben op de spijsvertering. Dit is echter absoluut niet aan te raden. Door nieuw voedsel aan te bieden, kan de spijsvertering namelijk alleen maar meer van slag raken. Bovendien zijn veel van deze voedingsmiddelen helemaal niet goed verteerbaar voor een hond. Biedt daarom uitsluitend kleine porties van de gebruikelijke voeding aan, en geef niet zomaar ander voedsel.
In sommige gevallen vereist acute diarree iets meer actie. Wordt de diarree veroorzaakt door bijvoorbeeld wormen? Dan is het belangrijk om jouw hond op de juiste manier te ontwormen. Ook in het geval van een overgevoeligheid voor bepaalde voeding kan het verstandig zijn het dieet hiernaar aan te passen. Wanneer het gaat om chronische diarree waar je hond last van heeft, is het belangrijk om de dierenarts een oorzaak vast te laten stellen. Aan de hand hiervan kan een behandelplan opgesteld worden.
Bij diarree verliest je hond behoorlijk veel vocht. Wanneer dit een enkele dag het geval is, is er nog niet zoveel aan de hand. Houdt de diarree langer dan een enkele dag aan? Dan is het belangrijk dat je hond genoeg vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen. Probeer je hond daarom te stimuleren om water te drinken en voeg eventueel elektrolyten toe. Zo vul je tekorten aan belangrijke lichaamszouten aan om de vochthuishouding in balans te houden.
Zodra je merkt dat je hond last heeft van diarree, is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en de ontlasting te controleren. Houdt de diarree langer dan drie dagen aan of heeft je hond koorts boven de 39,5 graden? Neem dan contact op met de dierenarts. Zie je bloed bij de ontlasting of ziet de diarree er bloederig uit? Ook dan is het belangrijk de dierenarts te raadplegen. Daarnaast is het ook van belang om het gedrag en de overige gezondheid van je hond bij diarree goed in de gaten te houden. Wordt je hond bijvoorbeeld sloom, wil hij niet eten, voelt hij kouder aan dan normaal of is de hartslag hoger dan normaal? Dit zijn mogelijke symptomen van uitdroging. Neem in dit geval direct contact op met de dierenarts.
Op het moment dat je hond diarree heeft, is het kwaad eigenlijk al geschied en is het vooral belangrijk om kleine porties voer (droge brokjes) en water aan te bieden. De gouden tip om je hond te ondersteunen bij diarree is dan ook om ervoor te zorgen dat de spijsvertering optimaal werkt en de darmflora in balans is. De beste manier om dit te doen is om te zorgen voor voldoende beweging, zo min mogelijk stress en goed voer waarbij je ervoor zorgt dat eventuele voerwisselingen geleidelijk verlopen. Daarnaast kan je de spijsvertering en darmflora ondersteunen met natuurlijke supplementen. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijk probiotica van levende, gezonde bacteriestammen om de darmflora van je hond te ondersteunen. Probiotica draagt op een natuurlijke manier bij aan een goede stoelgang en is daarom zeer geschikt voor honden waarvan de darmflora uit balans is door bijvoorbeeld wisseling van voeding. Andere natuurlijke middelen om de spijsvertering van je hond te ondersteunen zijn bijvoorbeeld biergist en lijnzaadolie. Zo bevat biergist prebiotische vezels die de spijsvertering stimuleren en draagt lijnzaadolie van nature bij aan een gezond maag-darmstelsel.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!