Gratis verzending vanaf 30,-

Gratis verzending vanaf 30,-

Jeuk bij honden: oorzaken en behandelen

Posted in : on 30-10-2024

Iedere hond heeft wel eens last van jeuk. Is jouw hond constant aan het krabben? Dan is de kans groot dat jouw hond last heeft van overmatige jeuk en dat er een onderliggende oorzaak is. In sommige gevallen kan de jeuk zo erg zijn dat je hond zijn vacht en huid kapot krabt en zich anders gaat gedragen. Jeuk is dan ook een erg vervelende klacht die je het liefst zo snel mogelijk weer ziet verdwijnen. Veel hondeneigenaren gaan dan ook op zoek naar een anti-jeuk middel of naar een natuurlijk middel tegen de jeuk voor hun hond. Wat zijn mogelijk oorzaken van jeuk bij jouw hond, hoe kan je de jeuk bij je hond verzachten en wanneer moet je een dierenarts raadplegen? We vertellen je meer.

 

Oorzaken van jeuk bij honden

Jeuk is een veelvoorkomende kwaal die bij ieder dier (en mens!) vrijwel dagelijks voorkomt. Je kan jeuk bij jouw hond herkennen door veelvuldig krabben of en schuren tegen bijvoorbeeld meubels of de vloer. Ook kan een hond door de jeuk gaan likken en bijten in de poten. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen, maar ook op een specifieke plek zoals in het oor. Wanneer een hond af en toe jeuk heeft, is er waarschijnlijk niks aan de hand en is de jeuk te herleiden aan loszittende, kriebelende haren of een rondvliegend insect. Heeft je hond regelmatig veel jeuk, en/of likt, krabt of schuurt hij zijn vacht kapot door de jeuk? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en heeft de jeuk een onderliggende oorzaak. We gaan in op een aantal veelvoorkomende oorzaken.

1. Mijten (schurft, oormijt of vachtmijt)

Mijten zijn kleine parasieten die huidproblemen kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende soorten mijten waar honden last van kunnen hebben, waarvan oormijt, vachtmijt of schurftmijt veel voorkomend zijn. Mijten zijn erg besmettelijk en kunnen gemakkelijk overgedragen worden door direct contact met andere honden of via andere insecten zoals vlooien, luizen of vliegen. Om een mijtenbesmetting te behandelen heb je verschillende bestrijdingsmiddelen, zoals shampoo, druppels of zalf.

2. Vlooien

Net zoals mijten zijn vlooien parasieten die huidproblemen en jeuk kunnen veroorzaken. Ze zijn erg besmettelijk en vermenigvuldigen zich snel. Vlooien vestigen zich meestal bij de oren, de liezen, buik en bij rug waar de staart begint. Net zoals bij mijten, bestaat de behandeling bij vlooien uit een speciaal bestrijdingsmiddel. Daarnaast is het ook verstandig om een toekomstige besmetting te voorkomen door jouw hond preventief te behandelen tegen vlooien.

3. Allergieën 

Allergieën kunnen veel jeuk veroorzaken bij een hond. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voedselallergie, vlooienallergie, contactallergie of atopie (omgevingsallergie). Een ander veel voorkomend symptoom van een allergie bij een hond kan het overmatig likken van de pootjes zijn.

4. Hormonale aandoeningen

Er zijn verschillende hormonale aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals de ziekte van Cushing en aandoeningen aan de schildklier. Het is dan vaak niet per se de hormonale aandoening die jeuk bij je hond veroorzaakt, maar zorgt de aandoening voor bacteriële infecties aan die huid die erg kunnen gaan jeuken.

hond bijt zijn pootjes door de jeuk

Hoe behandel ik jeuk bij mijn hond?

De behandeling van jeuk hangt af van de oorzaak en is dus niet altijd hetzelfde. Als de huid beschadigd is door het krabben of als de beschadigde huid jeuk veroorzaakt, is het allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid wordt behandeld en dat je de huid en vacht helpt te herstellen. Daarnaast is het van belang dat je probeert te achterhalen wat de oorzaak is van de jeuk. Alleen wanneer je de oorzaak van de jeuk weet, kan je jouw hond effectief behandelen. Komt de jeuk door parasieten, zoals vlooien of mijten? Kies dan voor een geschikt bestrijdingsmiddel en vergeet ook niet om spullen zoals het mandje van jouw hond te desinfecteren. Kan je de oorzaak van de jeuk niet zelf achterhalen? Dan is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen om onderliggende oorzaken te onderzoeken en eventueel uit te sluiten.

Zijn er natuurlijke middelen tegen jeuk bij honden?

Naast dat het belangrijk is de oorzaak van de jeuk te achterhalen en aan te pakken, kan je jouw hond ook van binnenuit ondersteunen. Kies hierbij het liefst voor een natuurlijk middel op basis van kruiden, zoals FlexRex AllerRelief. Deze mix van boswellia, zwarte bes poeder, brandnetelblad en bromelaïne draagt bij aan een normale histamine afgifte en geeft zo kriebels minder kans. Daarnaast is het ook verstandig om de spijsvertering van je hond extra te ondersteunen met bijvoorbeeld een probiotica. Wanneer de darmen van je hond optimaal werken heeft dit namelijk een positieve bijdrage aan het immuunsysteem waardoor ze minder vatbaar zijn voor jeuk.

 

Wanneer naar de dierenarts?

Heeft jouw hond veel last van jeuk? Controleer eerst zelf op vlooien, en neem contact op met de dierenarts mocht dit niet de oorzaak zijn. Aan de hand van een algemeen en lichamelijk onderzoek kan de dierenarts achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van de jeuk bij jouw hond en een passend behandelplan opstellen om de jeuk te verhelpen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!