Gratis verzending vanaf 30,-

Gratis verzending vanaf 30,-

Stress bij honden: herkennen en verminderen

Posted in : on 06-11-2024

Een hond kan net zoals een mens stress ervaren. In principe werkt stress bij hond ook op dezelfde manier als bij mensen. Zo kan stress ontstaan door bijvoorbeeld pijn, drukte, bedreiging of opwinding. Stress kan voortkomen uit een trauma of pijn en langdurig aanwezig zijn, maar het kan ook van korte duur zijn en ontstaan door een specifieke situatie of gebeurtenis. Bovendien kan stress op verschillende manieren tot uiting komen waardoor het soms lastig is om de signalen te herkennen. We vertellen je meer over mogelijke oorzaken van stress, hoe je het kan herkennen we geven tips om stress bij je hond te verminderen.

 

Hoe herken je stress bij je hond?

Stress kan bij honden op verschillende manieren tot uiting komen. Het is daarom belangrijk dat je als baasje de signalen van je hond leert te begrijpen. Door stress gaat een hond zich anders gedragen en door het gedrag te bestuderen kan je stress op tijd herkennen. Dit zijn een aantal tekens die mogelijk duiden op stress bij je hond:

  • Trillen
  • Blaffen, hijgen of gapen
  • Zichtbaar oogwit
  • Telkens wegkijken
  • Weglopen
  • Rusteloosheid
  • Agressie
  • Ongewenst gedrag, zoals plassen in huis of het eten van gras
  • Overmatig likken, bijvoorbeeld aan zijn poot of lippen

 

Waarom heeft je hond stress?

Er zijn tal van oorzaken die stress kunnen veroorzaken bij jouw hond. Wanneer je hond op een korte, hevige manier stress ervaart dat te linken is aan een specifieke situatie of factor, noem je dat acute stress. Denk hierbij aan de volgende situaties:

  • Een dierenartsbezoek 
  • Lawaai, zoals harde knallen door vuurwerk
  • Autoritten

Doordat acute stress meestal direct te linken is aan een situatie, is deze stress vaak van korte duur en relatief onschuldig. Wanneer je hond chronische stress ervaart is het echter een ander verhaal. Chronische stress is langdurig en bijvoorbeeld ontstaan door onzekerheid, trauma’s, ziekte of pijn. Het lichaam kan hierdoor in overlevingsstand raken waardoor lichaamsfuncties minder goed functioneren. Zo kan het immuunsysteem een behoorlijke klap krijgen van chronische stress, waardoor je hond vatbaarder wordt voor ziektes en kwaaltjes. In het geval van chronische stress is het daarom erg belangrijk om maatregelen te treffen om de stress te verminderen.

hond verstopt zich bang tussen de dekens

Hoe verminder je stress bij honden?

Als je hond last heeft van stress of angst, is het belangrijk om actie te ondernemen. Probeer allereerst te achterhalen wat de stress veroorzaakt. Weet je niet goed wat de stress veroorzaakt? Raadpleeg dan eens een dierenarts om te onderzoeken of er misschien een andere oorzaak is. Daarnaast zijn er enkele algemene tips om de stress te verminderen.

Tips om stress bij je hond te verminderen

🌿 Verdiep je in het gedrag en de lichaamstaal van je hond. Wanneer je stress snel weet te herkennen, kan je hier ook snel op handelen. Het is daarom verstandig je te verdiepen in het gedrag van je hond zodat je ook kan herkennen welke situaties stress veroorzaken.

🌿 Stressfactoren verminderen. Zodra je weet welke factoren stress veroorzaken, kan je deze factoren verminderen. Dit geldt uiteraard niet voor iedere situatie. Je kan natuurlijk niet de dierenarts vermijden, maar je kan wel uitzoeken wat de stressfactor is bij de dierenarts. Zitten er vaak grote honden in de wachtruimte bij de dierenarts waar jouw hond bang voor is? Probeer dan bijvoorbeeld eens een afspraak te maken op een rustiger tijdstip om die specifieke stressfactor te verminderen.

🌿 Zorg voor een uitlaatklep. Het is belangrijk dat je zorgt voor een uitlaatklep wanneer je hond veel spanning opbouwt. Kies iets waarvan je merkt dat je hond het zelf leuk vindt, zoals een wandeling in het bos, speurwerk of een behendigheidsparcours. 

🌿 Biedt een veilige plek. Zorg ervoor dat je hond een veilige, rustige plek heeft waar hij zich kan terugtrekken. Denk aan een bench of een mand op een rustige, vaste plek. Kauwen en likken werkt stressverlagend, dus zorg ook voor een lekker bot of een likmat.

🌿 Ondersteun met rustgevende supplementen. Er zijn verschillende rustgevende middelen om jouw hond te ondersteunen bij stress of angst. Kies bij voorkeur voor een puur supplement zonder suiker dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan de ontspanning. Kies bijvoorbeeld voor een supplement met magnesium. Magnesium is een belangrijk mineraal dat een ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel. Andere natuurlijke, effectieve stoffen die bijdragen aan de ontspanning zijn bijvoorbeeld L-tryptofaan en passiebloem.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!